Tijdens deze voordracht laten sterrenkundigen Selma de Mink (UvA) en Samayra Straal (ASTRON/UvA) je kennismaken met de exotische levens van zware sterren. Ze vertellen over het dramatische einde van het leven van dit soort sterren en hoe ze hun leven na de explosie voortzetten. In het bijzonder gaan ze in op hoe ze radiostraling en de pas waargenomen zwaartekrachtsgolven gebruiken om meer te weten te komen over dit soort sterren.

Datum en tijd: woensdag 26 oktober 2016, 20:00 – 21:30
Plaats: SPUI25, Spui 25-27, 1012 XM Amsterdam
Entree: Gratis (na aanmelding). Aanmelden is niet vrijblijvend. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.
Aanmelden

De helderste sterren in ons universum zijn minstens tien keer zwaarder dan onze eigen ster de zon en kunnen tot wel een miljoen keer helderder zijn. Dit soort sterren leven relatief kort, blazen de buitenlagen van zich af in de vorm van een sterrenwind en ze eindigen hun leven in een explosie, waarna een zwart gat of neutronenster overblijft. Nieuw wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat dit soort sterren vrijwel altijd onderdeel zijn van een “dubbelster”, twee sterren die om elkaar heen draaien.

Categories:

Tags:

Comments are closed